07 05 2025 5898069 شناسه:
image
آیت الله العظمی جوادی آملی در همایش بین المللی یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم:

تاکید بر توسعه علوم عقلی در حوزها/ آیت الله العظمی حائری، نمونه‌ای از امین‌الله؛ امانت‌دار دین و احیاگر حوزه/ تقدیر از نقش هزارساله حوزه نجف در ترویج علم و حکمت

پایگاه اطلاع رسانی اسرا: همایش بین‌المللی یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم که در سالن همایش‌های مدرسه علمیه امام کاظم(علیه السلام) برگزار شد.    

پایگاه اطلاع رسانی اسرا: همایش بین‌المللی یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم که در سالن همایش‌های مدرسه علمیه امام کاظم(علیه السلام) برگزار شد.

حضرت آیت‌الله العظمی جوادی آملی در این همایش با اشاره به نقش محوری قرآن و همچنین عقل در تبیین و تأسیس حوزه‌های علمی شیعه، بر ضرورت تداوم راه علما و توسعه علوم عقلی و فقهی در حوزه ها تأکید کردند.

 

آیت الله العظمی جوادی آملی در ابتدای سخنان خود، ضمن خوش‌آمدگویی به علما، نخبگان و فرهیختگان داخلی و بین‌المللی، به ویژه بزرگان نجف اشرف، بیان داشتند: بزرگان نجف در طول ۱۰ قرن، کوثر علم و حکمت را به جامعه انسانی تحویل داده است.

 

ایشان همچنین از علما و مراجع بزرگوار، از تلاش‌های گذشتگان در احیای حوزه علمیه قم به‌ویژه آیت‌الله العظمی حائری، آیت‌الله بروجردی، امام خمینی، آیت‌الله گلپایگانی، آیت‌الله اراکی و دیگر بزرگان حوزه تقدیر کردند و بیان داشتند: این بزرگان با دستی پر از مباحث قرآنی و معارف اهلبیت، حوزه‌ای ریشه‌دار و تأثیرگذار را پایه‌گذاری کردند.

 

معظم له با اشاره به اینکه حوزه علمیه باید برخاسته از عقل باشد، افزودند: در دهه کرامت، یادآوری پاسخ حضرت امام رضا(ع) به ابن‌سکیت که فرمود "حجت خدا عقل است"، نشان می‌دهد محور اصلی تأسیس حوزه عقل است. همان‌گونه که کلینی نیز در مقدمه کتاب کافی، عقل را قطب فرهنگی یک ملت معرفی کرده است«إِذْ كَانَ‏ الْعَقْلُ‏ هُوَ الْقُطْبَ الَّذِی عَلَیهِ الْمَدَارُ».

 

ایشان بیان داشتند: ما باید در حوزه‌ها عقل را احیا کنیم. حرف تازه از عقل برمی‌خیزد. عقل اگر مثل نقل باشد و نقل اگر مثل عقل باشد، اگر علوم عقلی باشد،اگر اصول دین مثل فروع دین در حوزه باشد​​​​​​، آن‌گاه است که حوزه زنده می‌ماند، ما هم باید این مسیر را ادامه دهیم​​​​​​​

 

ایشان با تأکید بر اینکه «نه قرآن معادل دارد و نه اهل‌بیت علیهم السلام»، افزودند: قرآن کتابی است بی‌همتا و اهل‌بیت مفسران آن‌اند. اگر قرآن منزلت و درجاتی دارد، قله آن درجات و معرفت، علی و اولاد علی است؛ اگر بهشت درجاتی دارد، اعلا درجه اش برای علی و اولاد علی است، اگر قرب الی الله و عروج درجاتی دارد، قله آن قرب و درجات در وجود علی و اولاد علی است، پس قرآن می شود کتاب، و اهل بیت می شوند مفسر، نه قرآن معادل دارد و نه علی و اولاد علی علیهم السلام.

 

معظم له ضمن اشاره به تلاش‌های علمی آیت‌الله حائری در احیای علوم مختلف دینی در دوره‌ای بحرانی، گفتند: آیت‌الله حائری با وجود فضای اختناق عصر قاجار و آغاز سلطه پهلوی، حوزه‌ای با نشاط علمی ساخت و شاگردانی تربیت کرد که همگی در اطراف معارف اهل‌بیت گرد آمدند.

 

ایشان در ادامه خاطرنشان ساختند: حوزه باید چشمه‌سار جوشان علم باشد، نه مخزن محفوظات؛ و این، مسئولیتی است که علمای امروز برای استمرار حوزه‌ای هزار ساله همچون نجف و قم باید آن را به دوش بکشند.

 

حضرت آیت‌الله العظمی جوادی آملی با استناد به فرمایشات امام صادق علیه‌السلام تأکید کردند صرف محفوظات حوزوی کفایت نمی‌کند؛ «استخر شدن» با محفوظات مشکلی از یک باغ را حل می‌کند، اما «چشمه شدن» نیاز کشور و امت را پاسخ می‌دهد.

 

ایشان با اشاره به آیات نورانی قرآن کریم، بر این نکته تأکید کردند که قرآن، کتابی زنده و پویا است و سخن آن تاریخ‌مصرف‌دار نیست؛ اگر کسی اهل غواصی باشد، از دریای بیکران قرآن می‌تواند گوهرهای نایاب استخراج کند، قرآن هر روز حرف تازه دارد، اما این گوهر را باید یافت.

 

معظم له سپس با ذکر نمونه‌هایی از بزرگان حوزه مانند محقق خونساری، مرحوم آقای بروجردی، و ابن رشد، به اهمیت علوم عقلی در حفظ و پیشرفت حوزه‌ها اشاره کرده و افزودند: اگر علوم عقلی در حوزه ها باشد، اگر اصول دین مانند فروع دین در حوزه ها باشد، هرگز سرنوشت قم و مشهد و نجف، مثل اندلسِ دیروز و اسپانیای امروز نخواهد شد؛ جایی که روزگاری مرکز حوزه و تمدن اسلامی بود و امروز نشانی از آن ندارد.

 

ایشان افزودند: اگر حوزه عقل‌محور باشد، شبهات فلسفی و کلامی با تکیه بر عقل پاسخ داده می‌شود.

 

آیت الله العظمی جوادی آملی در ادامه با اشاره به آیه ﴿ إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ ﴾، به جایگاه والای انسان در پذیرش امانت الهی پرداختند و بیان داشتند: این امانت همان خلافت، ولایت، نبوت و امامت است. انسانی که این بار را بر دوش کشید، باید بداند راه رشد و کمال او، تعقل و اجتهاد و فهم عمیق و اصیل از دین است؛ نه صرف تکرار محفوظات.

 

ایشان تصریح کردند: اگر خداوند خلافت را به کسی سپرد، او خلیفه است؛ اگر نبوت را داد، او پیامبر است؛ و اگر امانت را به کسی داد، او می‌شود امین‌الله؛ این امانت، مقام است، مثل امارت، مثل نبوت. بر همین اساس، «امین‌الله» کسی است که دین خدا را بی‌کم‌وکاست حفظ کند؛ نه چیزی بر آن بیفزاید و نه چیزی از آن بکاهد. این فراز از زیارت جامعه کبیره و دعای «وَاجْعَلْنِي مِمَّنْ يَحْتَمِلُ عِلْمَكُمْ»، نشان می‌دهد که ما آمده‌ایم تا ظرف علوم اهل‌بیت شویم. آن‌که توفیق یابد از این علم بهره ببرد و خود را به مقامی برساند که لایق امانت‌داری الهی باشد، انسان می‌تواند امین‌الله شود؛ و اگر کسی امین الله شد خداوند نیز حوزه را به او می سپارد، مثل شیخ عبدالکریم حائری یا دیگر بزرگان دین که حوزه را با اخلاص و امانت‌داری اداره کردند.

 

آیت‌الله العظمی جوادی آملی در پایان سخنان خود، از حضور علما، مراجع، اساتید و فرزندان مراجع عراق و سایر کشورها در این مراسم قدردانی کردند و برای همه آنان، به‌ویژه اساتید و مؤسسین حوزه، دعای خیر نمودند و بیان داشتند: امیدوارم حشر همه این بزرگان با علی و اولاد علی علیهم‌السلام باشد.


دیدگاه شما درباره این مطلب
افزودن نظرات